Innlandsfisker? Nå er det din tur!

Endelig er innlandsutvidelsen av Fiskher klar. Nå viser Fiskher deg hvor du finner hva, også i elver og vann.

Det siste året har 160.000 nordmenn lastet ned appen som viser hvor man kan fiske hva, og hvordan, langs hele norskekysten. Nå kommer Fiskher også til 50.000 innlandsvann og elver.

1. juni 2020 slapp vi kystversjonen av Fiskher. Siden den tid har vi jobbet med å utvikle appen vår – og for å realisere vår neste store ambisjon: Å gjøre innlandsfiske lettere tilgjengelig, helt fra du planlegger fisketuren til du er på vei hjem med fangsten. Nå er dagen endelig kommet, da Fiskher inntar innlandet.

I dag slipper Fiskher, i samarbeid med blant andre Inatur, løsningen som gjør appen til et nyttig verktøy også for ferskvannsfiskere. (Saken fortsetter under bildet)

Kjøp fiskekort i appen

– Nå kommer Fiskher endelig til innlandet, til nær 50.000 fiskeførende vann og elver over hele vårt langstrakte land. Dette har våre brukere spurt etter siden dag én, og vi er veldig glad for å kunne tilby den første komplette fiskeappen både for kyst og innland, sier Asgeir Alvestad, Norges mest meritterte fritidsfisker og en av initiativtakerne bak Fiskher.

– Akkurat som ved kysten, tror vi Fiskher blir et fantastisk verktøy både for dem som fisker et par ganger i året og de mest erfarne, som fisker hver dag. I løpet av sommeren kan vi også tilby kjøp av fiskekort fra Inatur direkte i appen. En etterlengtet løsning som vil gjøre innlandsfisket lettere tilgjengelig også for dem som vanligvis bare fisker i sjø, mener Alvestad.

Unik søkefunksjon

Kjenner du Fiskher godt, vil du se at innlandsfunksjonen er noe annerledes enn den du bruker på sjøen. Mens fiskefeltene langs kysten er registrert på bakgrunn av avanserte sjøkart, topografi, værdata og kunnskap om artenes migrasjonsmønstre, har utviklerne bak Fiskher brukt en annen fremgangsmåte for å finne fram til fisken i innsjøer, vann og elver.

– Det finnes noen hundre tusen vann og elver i Norge, og det er ingen som besitter nok informasjon til å kunne fortelle noen hvor i alle disse vannene sjansen er størst for å få fisk. Det vi imidlertid har mulighet til, er å samle all tilgjengelig informasjon om hvilke arter som finnes i hvilke vann og elver. Og det er det vi nå har gjort, forteller Alvestad.

Med utgangspunkt i blant annet artsdatabanken, erfarne lokalkjente fiskere og andre kilder, har Fiskher laget en avansert søkefunksjon som gjør at du kan finne ut akkurat i hvilke vann du finner den eller de artene du er på jakt etter. Skal du fiske i et nytt område kan du søke på enkeltvann, og er det en spesiell art du drømmer om å få på kroken, viser vi deg kjapt hvor du bør prøve lykken neste gang.

– Lurer du på om det er fisk å få i vannet ved hytta, eller hvor du bør dra for å få ørret, røye eller 30 andre ferskvannsarter, har vi samlet all informasjonen i appen vår. Det har vi gjort ved å samkjøre faktiske registreringer av fisk med den mest komplette oversikten tilgjengelig over vann og innsjøer i hele Norge, forteller Alvestad.

All informasjon på ett sted

Gjennom å pare informasjon fra artsdatabanken med NVEs innsjødatabase har Fiskher utviklet en unik søkefunksjon som gir deg alt du trenger å vite om innlandsfiske. Appen lar deg filtrere søk på arter, vann og område, og forteller deg hvilke fiskearter du finner hvor. Som en liten kuriositet, spesielt til glede for fluefiskere, får du også vite hva slags insekter som er registrert i de aktuelle områdene. (Saken fortsetter under bildet)

– Hvor troverdig er denne informasjonen?

– Veldig. Artsdatabanken er den mest komplette oversikten vi har over registrert flora og fauna. Den inneholder nøyaktige registreringer av dyreliv over og under vann, og i luften, gjort av blant andre NVE i forbindelse med veibygging, utbygging og vurderinger av andre naturinngrep. Med andre ord en svært troverdig kilde til registreringer over de siste tiår. Det betyr ikke at oversikten er fullstendig. Men det vil oftere finnes forekomster som ikke er registrert i artsdatabanken enn det vil være registreringer av noe som ikke finnes i vannet. Om du ser i appen at det er arter du aldri har sett før i ditt faste fiskevann, er det fordi de artene faktisk er observert der. Ofte er mangfoldet mye større enn det vi som fisker vet om, samme hvor kjent vi måtte være i området, sier Alvestad.

– Når det er sagt, kan det selvsagt finnes forekomster av fisk som ikke er blitt registrert i artsdatabanken. Det er dere fiskere som er der ute, og som vil oppdage det. Derfor har vi utviklet et foreløpig system for innrapportering av forslag til endringer eller utbedringer av mangler. Det er imidlertid viktig å understreke at slike innspill må gjennomgå grundige vurderinger før de tas inn i appen. Vi tilstreber oss å holde samme standard som artsdatabanken, sier Alvestad.

Samme pris

Den avanserte fiskegjenkjenningen er selvfølgelig med oss også til innlandet: Tar du et bilde av fangsten med mobiltelefonen din, kan Fiskher ved hjelp av kunstig intelligens fortelle deg hva du har fått på kroken. Med både ferskvanns- og saltvannsfisk i databasen, kan appen nå skille mellom mer enn 60 ulike fiskeslag.

Og det beste av alt: Du som allerede er premiumabonnent skal ikke betale en krone mer enn du allerede gjør. Forlenger du abonnementet ditt, eller tegner premiumabonnement i dag, får du automatisk tilgang på hele innlandet.

Og er du ikke premiumabonnent? For 249 kroner i året gir vi deg alt vi har å by på:

Tilgang på 50.000 fiskeførende innlandsvann og elver, samt 45.000 fiskeplasser langs hele norskekysten, inkludert fiskernes utvalgte «skjulte perler»
Oversikt over hvor du finner 32 ulike ferskvannsarter og 16 saltvannsarter
Søkefunksjon som lar deg filtrere søk på fiskeslag og enkeltvann/-elver
Enkelt kjøp av fiskekort hos Inatur (løsningen kommer på plass i løpet av kort tid)
Avansert fiskegjenkjenningsfunksjon som skiller mellom mer enn 60 arter

Pluss mange flere smarte funksjoner – les mer om det her