FRA IDÉ TIL APP: Fritidsfisker Asgeir Alvestad og gründer Trond Are Gjone.

Lar deg fiske som ekspertene

– Vi vil vise deg hvor du kan fiske, hva du kan fiske – og hvordan. Se for deg at du har landets beste fiskere med deg på tur. Det gjør jo noe med fiskelykken? Vi har samlet kunnskapen deres og de aller beste tipsene, som du kan ta med deg i lomma. Slik vil vi gjøre det lettere å få fisk, og dermed øke fiskegleden hos flere, sier Trond Are Gjone.

Sammen med flere av Norges mest kjente sportsfiskere står han bak fiskeappen FiskHer, som lanseres 1. juni. Appen viser vei til mer enn 30.000 fiskeområder langs hele norskekysten, hvor sjansene er ekstra gode for å dra opp fisk. Og ikke hvilken som helst fisk. Appen forteller deg nemlig hvor du har størst sjanse for å få akkurat den fisken du helst vil ha, og viser veien til hele 16 ulike fiskearter.

Enormt mangfold

– Antall arter varierer naturligvis fra sted til sted, avhengig av det lokale mangfoldet, men vi har funnet fram til om lag 20 gode fiskeområder for hver art i de kommunene hvor vi har registrert den. Områdene er markert som fargede felt på kartet, slik at man enkelt skal finne fram til den fisken man har lyst til å jakte på, enten man fisker i båt eller fra land. Målet har vært å lage et like nyttig verktøy for dem som fisker én gang i året, som for dem som fisker ofte, sier Gjone, som er daglig leder i FiskHer.

Selv faller han inn i den store kategorien nordmenn som utgjør 1,3 millioner av oss, som fisker én til ti ganger i året. Selv om han nok han glimte til og komme over ti.

– Men jeg er i alle fall i den enden av skalaen. Og dette skal være en app for hvem som helst som kan tenke seg å ta med seg fiskestanga ut på tur, sier gründeren.

Norges største fiskeprofiler

I den andre enden finner vi kompanjongene hans. Norges mest meritterte sportsfisker og artsjeger, flere ganger norgesmester og landets største fiskeblogger, Asgeir Alvestad, er en av initiativtagerne bak appen. Sammen med en annen anerkjent fiskeprofil, Tommy Egra, spesialist på kart, ekkolodd og fiskeplasser, har han ved hjelp av avanserte kart funnet fram til de beste fiskestedene langs hele kystlinja.

– Vi leser kart og bunnformasjoner, og bruker vår kunnskap om hvilken biotop de forskjellige artene oppholder seg i. Tidevann, årstid, gyte og næringsvandring er også tatt i betraktning. Resultatet er den første appen som sier hvor det er størst sannsynlighet for å fange den arten du søker, og som gir deg mer enn 50 års erfaring rett inn på telefonen din, sier Alvestad.

Bruker kunstig intelligens

Siden i fjor sommer har et titalls mennesker jobbet med å utvikle FiskHer. Et ledd i prosessen har vært å få fiskeplassene kvalitetssikret av lokale fiskere. Utviklerne er imidlertidig forsiktige med å påberope seg noen nappgaranti.

– Det vi derimot kan love deg, er de beste rådene fra noen av våre aller mest erfarne fiskere, og at du ved hjelp av deres ekspertise har veldig gode sjanser for å få fisk. De vanligste artene, det flest ønsker å fiske, som torsk, sei, lyr, sjøørret, makrell, hvitting og berggylt, ligger tilgjengelig for alle i gratisversjon av appen. Her får man ikke bare vite hvor det er mest sannsynlig å finne fisken, men også hva man bør gjøre for å friste den til å bite på. Man får mulighet til å logge fangsten sin, og til å dele den med andre, samt ta del i andres fiskeopplevelser via en sosial feed. Appen viser dessuten vei til utstyret du trenger, og gir til og med forslag til mat du kan lage med fisken du har fått. Det er på en måte den store fiskeboka, bare i appform, sier Gjone.

– Ønsker man tilgang på de resterende fiskeartene, havabbor, hyse, rødspette, kveite, laks, uer, steinbit, brosme og lange, får man dette i fullversjonen, mot en liten sum. Da låser man også opp ekspertenes skjulte perler, noen av de plassene hvor de selv er ekstra glad i å fiske. Ved å betale for appen får du også funksjonen fiskegjenkjenning, som ved hjelp av fotoapparatet på mobilen din og kunstig intelligens lynraskt forteller deg om hva slags fisk du har fått på kroken, supplerer Alvestad.

FiskHer lanseres til iOS og Android 1. juni.