FISKER MED BARNA: Asgeir Alvestad har ofte med seg barna Aino og Olli på fisketur.

Slik fisker du på barnas premisser

03/03/201711 Minutes

Aino og Olli har fisket med pappa så lenge de kan huske. Det synes de er helt topp, så lenge han husker å ha med pølser til bålet, badetøy og agn som fisken faktisk biter på.

– Det gøyeste var da jeg fikk en sjøørret! Det er ikke så lenge siden, vi var med pappa et sted hvor han visste at det pleier å være masse fisk. Jeg holdt først på å gi opp, for det tok ganske lang tid før jeg fikk napp i det hele tatt. Og det er ikke så gøy å fiske når vi ikke får noen fisk. Men jeg hadde veldig lyst til å klare det, og plutselig beit den på. Da ble jeg kjempeglad, og stolt. Vi spiste fisken min til middag, og den smakte skikkelig godt, forteller tolv år gamle Olli.

Helt siden han var en liten pjokk, har han vært med pappa Asgeir på fisketur. Sammen med søsteren Aino på ti har han tilbrakt flere timer med fiskestang enn de fleste på hans alder. Det er kanskje ikke så rart, når pappaen er en av landets mest meritterte fritidsfiskere, mange ganger norgesmester med mer enn 500 trofeer å skryte av.

– Men det skal ikke jeg bli, understreker Olli.

– Jeg tror ikke jeg kommer til å fiske så veldig mye når jeg blir voksen. Jeg synes det er gøyere å spille Roblox, for å si det sånn. Men jeg liker godt å være med pappa på tur, og da er det fint å ha noe å holde på med. Som for eksempel å fiske litt, sier han.

– Så lenge vi slipper å dorge. Det er så kjedelig. Da bare sitter vi i båten, liksom, med snøret ute, og gjør ingenting annet, forklarer tolvåringen.

Litt fiske, mest kos

Lillesøster Aino er helt enig i det. Dorging er drepens. Da er det mye gøyere å fiske fra land. Hun synes det er spennende å vente på napp, og å se hva slags fisk de får. For henne spiller det ikke så mye rolle hva de får på kroken, men at de får noe.

– Og jeg liker ikke å fiske så lenge av gangen. Jeg prøver litt, og så gjør jeg noe annet. Kanskje jeg fisker noen krabber, eller bader. Mest bader, egentlig. Og så har vi bål, og spiser pølser. Det er det gøyeste, synes Aino.

– Bål må vi ha, sier pappa Asgeir.

Han vet hvor viktig god lokkemat er, både for fisken og de små fiskerne.

– Hvis man har lyst til å fiske med barna, er det viktigste at de får en god opplevelse av å være med på tur. For oss funker det å gjøre ting enkelt, og å legge turen til et sted hvor jeg både vet at de vil trives, og faktisk har sjans til å fange litt fisk. Min erfaring er at det er mye bedre å ta små fiskeøkter med andre aktiviteter innimellom, enn lange turer hvor man bare fisker. Holder man på for lenge, vil selv barn som egentlig synes fisking er gøy begynne å kjede seg, mener Asgeir.

Variasjon er altså et stikkord. Fisk en liten stund, og legg inn mye tid til bål, grilling eller nistekos, bading om sommeren, strandlek, krabbefiske, skattejakt, klatring eller andre ting ungene synes er moro. Hvis barna blir sittende og vente lenge av gangen, eller føler at de er med deg på tur, og ikke omvendt, er sjansen stor for at de ikke er like lette å be neste gang fiskestanga kommer fram.

Lokker fisken

Og apropos fiskestanga. Ikke gi barna den gamle snoopystanga, om du har håp om å spre fiskelykke.

– Den vanligste feilen man gjør er å gi barna for dårlig utstyr, og gjerne altfor store kroker. Skal man fiske langs kysten med barn, uten å være i båt, er det lurt å gå for «gamlemåten» med lange, toppknytte teleskopstenger på tre til fem meter. De veier nesten ingenting, og står i bue når fisken begynner å bite. Det synes de fleste er moro, forteller Asgeir.

Når han drar på fisketur med barna, velger han plassen med omhu. For å øke sjansen for fangst finner han helst et sted hvor det er brådypt, hvor man kan fiske helt inntil vann. Desto viktigere å huske redningsvest, dersom barna ikke er svømmedyktige.

Og nå kommer noe kjempelurt: Før Asgeir og barna begynner å kaste, har de et triks for å lokke fisken.

– Når vi spiser reker eller krabber, fryser jeg ned litt av restene, til neste fisketur. Der knuser jeg dem, og stør det utover på vannet, med litt mellomrom. Det funker som bare det! Her på Sørlandet, hvor vi fisker oftest, samler det fisk som berggylt, bergnebb, blåstål, torsk – og hvis vi er heldige også en og annen sjøørret, forteller Asgeir.

Alle liker reker

– Men et minst like godt råd er å bruke agn. Vi bruker strandsnegler, albueskjell og biter av kokt reke. All fisk elsker reker, forsikrer han.

Når man fisker med agn istedenfor pilk, bruker man et lodd i enden av snøret. Dermed minsker risikoen for at krokene hekter seg i bunnen, og blir sittende bom fast der. Hvem har ikke opplevd å tro man har den kjempepluggen på kroken, før det viser seg å være et tonn med tang?

– I ferskvann fisker vi alltid med agn, helst med mais eller mark. Da begynner vi gjerne fisketuren med å grave etter mark selv, noe barna ofte synes er like gøy som selve fiskingen. Merkelige greier, ler Asgeir.

– Ellers er det én ting man ikke bør glemme når man fisker i ferskvann, som kan gjøre hele forskjellen på en god og dårlig turopplevelse. Myggspray er et must. Husk det!

Pausene viktigst

Har du tilgang på båt, er det mye god fisk å få tak i. Skal du til havs, er det ekstra viktig å ha nok varme klær, og lette og brukervennlige redningsvester. Pluss, selvfølgelig, noe godt å spise. Om du ikke lar deg rive med, så du holder på for lenge, kan dorging også være barnevennlig, mener han.

– Vi dorger gjerne med wobblere, som er kunstige fiskeagn av plast eller tre, eller fisker med agn, på ganske grunt vann. Begge disse metodene er enkle og gjør at det stadig napper. Men selv om det «skjer litt» og man stadig får fisk, er det viktig å huske på at barn ikke nødvendigvis bryr seg så veldig om hva som biter på. Har man fått fisk, så har man fått fisk, liksom. Derfor er det ekstra viktig med gode pauser, helst før det rekker å bli kjedelig. Vi går i alltid i land på holmer og skjær, hvor vi kan grille, bade og utforske. Her kan vi også finne agn – både blåskjell og strandreker fungerer kjempebra. Og det er ekstra stas å fange fisk på agn vi har funnet selv, forteller tobarnsfaren.

Jakter fisk med app

Som profesjonell fritidsfisker og fiskeblogger er han levende opptatt av å formidle sin store lidenskap. I sommer går han nye veier, med lanseringen av en ny, norsk app for fritidsfiskere.

– Se for deg Pókemon Go, bare med levende fisk. Vi har laget en app som skal vise deg hvor du finner fisken, og fortelle deg hvordan du får den på kroken. Man kan følge med på hva fiskekompisene fanger, delta i konkurranser og få tips til hva man kan gjøre med fisken man får. Er du usikker på hva du har fått på kroken, kan du ta et bilde av fisken, og få fasiten i hånda. Målet er å gjøre det lettere, og dermed enda gøyere, for folk flest å fiske. I tillegg til å gi de mer erfarne tips til enda bedre fiskeplasser enn dem de allerede vet om, sier Asgeir.

For Aino og Olli passer det perfekt å få lov til å ha iPhonen med seg på fisketuren. Det er ingen tvil om at det digitale aspektet gjør fiskingen det enda mer spennende.

– Når vi vet akkurat hvor vi skal dra for å lete etter fisken, blir det mye lettere å få den på kroken. Og så er det fint for meg, som liker best rødspette, og helst vil slippe å få så mye annet, sier Aino.

Mens storebroren gjerne tar en sjøørret til.