AVANSERTE KART: FiskHer bruker både flyfoto og sjøkart som ved hjelp av GPS-en på mobilen din forteller deg akkurat hvor du befinner deg og hvilken retning du beveger deg i.

Hvordan virker kartene våre?

Med våre kart vet du akkurat hvor både du og fisken befinner seg. Men hva er det som gjør dem så gode?

Vi får stadig spørsmål om hvordan kartene våre fungerer. For mange holder det kanskje å vite at de fungerer, men om du skulle være interessert, og ha lyst til å lære litt mer om teknologien bak appen, har vi bedt vår tech guru, Trond Svandal, om å gi oss en aldri så liten innføring.

Lastes ned på et blunk

For det første: Du har sikkert lagt merke til at det går UTROLIG fort å hente inn fiskeområdene når du åpner appen? Vi skryter gjerne litt av det også, for dette er ganske unikt. Det skyldes bruk av vektorgrafikk, som man egentlig klarer seg greit uten å vite veldig mye om.

Forutsetningen er imidlertid at man godtar bruk av telefonens innebygde GPS-mottaker ved oppstart av appen. Denne GPS-en finner posisjonen din. Så fort den har gjort det – og da snakker vi veldig fort – begynner den å laste ned alle tilgjengelige fiskefelt i hele Norge.

Vektorgrafikk

Og det er her vektorgrafikken kommer inn. Fiskefeltene er nemlig laget på en måte som gjør dem kjemperaske å laste ned, fordi informasjonen tar mindre plass enn om den for eksempel skulle sendes som bildefiler. Dette gjør kartene vi bruker til de raskeste og beste til bruk på mobil.

Vektorgrafikken gir også veldig klare, tydelige bilder uansett hvilken skjerm du ser dem på (til forskjell fra en del andre kart som er basert på annen teknologi).

To i ett

Fiskefeltene – de nesten 40.000 vi så langt har registrert – viser vi med unik farge for hver fiskeart, og med ulike areal som skal gjenspeile hvor stort område fiskene befinner seg på.

Vi har tatt i bruk to kartløsninger: Både elektronisk sjøkart (ENC) og flyfoto (Webatlas-Orto-newup). Det at du kan svitsje mellom de ulike karttypene i én og samme app er også unikt for FiskHer.

Sjøkartet

En ENC er et vektorkart – som vi allerede har lært hva betyr. Det inneholder all informasjon som er nødvendig for en sikker seilas. Å ha dette på mobilen gir deg et veldig hendig lite draft, rett og slett. Og ikke minst, rett i lomma.

De elektroniske sjøkartene er fremstilt i henhold til den internasjonale hydrografiske organisasjonens (IHO) standard for utveksling av digital sjøkartinformasjon (S57).

Sømløs navigering

Slike ENC-er brukes til papirløs navigasjon i en ECDIS, som på godt norsk er et elektronisk kartsystem. Dette gir navigatøren en sømløs presentasjon av de elektroniske sjøkartene, med sanntidsposisjonering.

Kartsystemet ECDIS viser både ditt eget og andres fartøy sine posisjoner og bevegelser.

Hva er Webatlas-Orto-newup?

Kort forklart (takk, Trond!) er Webatlas-Orto-newup det beste flyfotokartet i Norge.

Så da vet du det!