Slik får du maks ut av appen

FiskHer viser deg vei til 45.000 gode fiskeplasser. Her forteller Asgeir Alvestad hvordan du selv kan finne resten.

– Etter lansering har vi oppdatert appen med mange tusen nye fiskeplasser, og nå er vi oppe i rundt 45.000 felt langs hele norskekysten, hvor sjansene er gode for å få 16 arter fisk. Det er mange som spør oss hvordan vi vet hvor fisken er, og om vi egentlig kan vite det, sier Asgeir Alvestad.

Tenk som en fisk

I en ny artikkelserie på sin blogg, asgeiralvestad.no, forteller den meritterte fritidsfiskeren hvordan han og kartekspert Tommy Egra har funnet frem til fiskeområdene, med god hjelp av lokale fiskere over hele landet.

– Både Tommy og jeg har fisket langs hele norskekysten, og viet store deler av livet vårt til fiske. Den erfaringen gjør at vi vet hvordan fisken tenker, hva den trenger – og dermed hvor den er, sier Alvestad.

– Alle fiskearter er ulike, og har forskjellige levevilkår. De spiser ikke det samme, og derfor oppholder de seg ikke på samme sted. Det hadde jo ikke gått det, om de var innrettet sånn. Derfor ser vi etter andre forhold når vi leter etter hyse enn når vi jakter på sjøørret. Og det er denne kunnskapen vi besitter, som gjør det mulig for oss å si hvor fisken står, forklarer han.

– Vi har studert det beste som finnes av sjøkart og flyfoto, studert dem og håndtegnet inn fiskefelt basert på informasjon om dybdeforhold og bunnformasjoner. Når vi kobler denne informasjonen til det vi vet om artenes næringsvandring, gytevandring, årstid og andre forhold, så har vi veldig gode forutsetninger for å kunne si noe om hva slags fisk man finner i de ulike områdene. Vi vet hvilke arter som går grunt, som trives på grus eller sandbunn, og hvem som trekker hvor for å få mat, sier Asgeir.

Slik finner du egne felt

Men de fleste av oss vet ikke det. Og derfor har han de siste ti årene reist land og strand rundt for å holde foredrag om nettopp kunsten å finne fisk.

– Folk er utrolig opptatt av å lære seg triksene, og lurer på hvordan jeg får fisken på kroken. Men det hjelper ikke å være aldri så god til å fiske om man ikke finner fisken. Med mer kunnskap om fisken man jakter på, har man mye større sjanse for å gjøre nettopp det, sier Asgeir.

Derfor har han nå skrevet 16 korte artikler, en for hver av de ulike fiskeartene du finner i FiskHer. Her forteller han hvordan fisken oppfører seg, året rundt, og hva slags forhold den foretrekker.

– Når du vet litt om dette åpner det seg et hav av muligheter. Selv om vi har mange fiskeplasser i appen vår, omtrent 45.000, er det bare en liten brøkdel, kanskje omlag ti prosent av det reelle antallet gode fiskeområder langs norskekysten. Vi har valgt de plassene som vi mener er ekstra gode, men det betyr ikke at det bare er her du får fisk. Bruk informasjonen om våre felt og se etter tilsvarende områder andre steder på kartet. Vet du hva fisken ser etter, vet du også hvor du skal se etter den, sier Asgeir.

Gammel kunnskap i ny drakt

– Det er det samme som bestefedrene våre gjorde da de så på terrenget og pekte ut hvor stortorsken sto. Men det er ikke så mange sånne besteforeldre igjen, og kunnskapen har for veldig mange av oss gått tapt. De fleste vet ikke disse tingene, og derfor er det så fint for sånne som Tommy og meg da, å kunne få lov til å dele kunnskapen med flere. I dag har vi så gode verktøy at vi kan studere terrenget under vann på samme måte som over vann, og med FiskHer har vi fått muligheten til å lære bort det beste vi vet, sier Asgeir.

Les mer: Bli kjent med de 16 fiskeartene på asgeiralvestad.no.