FISH & CHIPS: På fiskebrygga i Lillesand serverer Hos Oss den beste fish & chipsen vi har smakt. Vi har fått lov til å dele oppskriften.

Fysen etter fisketuren?

Eller trenger du et triks for å få familien til å spise mer fisk? I all beskjedenhet – med denne oppskriften slår du to fluer i ett smekk.

Her hvor FiskHer har kontor, i sørlandsperlen Lillesand, er vi bortskjemt med et fiskemottak og -utsalg noen meter lenger bort i gata. Her serverer de også verdens beste fish & chips.

Mandag slipper vi appen, en begivenhet som selvfølgelig må markeres. Da legger vi turen nettopp til fiskebrygga, og restauranten Hos Oss. Vi har lyst til å ta dere med på feiringen, sosial distansering til tross, og har derfor fått lov til å dele oppskrift på en av stedets desiderte bestselgere. Retten er like populær blant barn som voksne, er rimelig enkel å tilberede – og det beste av alt: Den kan lages av alt som er passelig stramt i fisken, og som du selv ganske enkelt kan få på kroken.

Fast fisk

Christopher Tobiassen, som er kjøkkensjef på Hos Oss, lager helst fish & chips av torsk, sei, lange eller lyr. Han beregner om lag 150 gram fisk per person.

– Det er en forholdsvis enkel rett å tilberede, og noe man gjerne kan gjøre sammen med barna. Men akkurat friteringen får de voksne ta seg av, for der skal man være forsiktig. Har man ikke frityrkoker hjemme, går det helt fint å fritere i gryte. Bare pass på, for dette blir varmt, sier han.

Og om du skulle reagere litt på den ikke så barnevennlige ingrediensen: Alkoholen fordamper!

Dette trenger du

Til frityrrøren:
* 60 gram hvetemel
* 50 gram maisenna
* 1 ts bakepulver
* 1 dl øl
* 1/2 dl vann
* Salt og kvernet pepper

Til fire porsjoner trenger du fire fiskebiter på om lag 150 gram. Torsk, lyr, sei, lange og annen fast fisk fungerer kjempebra.

* Du trenger også litt ekstra mel til å vende fisken i

Slik gjør du

Bland sammen mel, maisenna og bakepulver i en bolle. Rør inn vann og øl til røren blir tykk og glatt. Smak til med salt og pepper og la røren stå i kjøleskap i minst en halvtime.

Dryss litt salt på fisken la den ligge på benken i 10 minutter. Tørk fri for overflatisk vann, vend deretter stykkene i mel og dypp i frityrrøren. Legg fisken i en gryte frityrkjele eller gryte med olje på 160-180 grader (ikke varmere!)

La fisken fritere i ca fem minutter, til den er litt nøttebrun i fargen. Server med pommes frites eller båtpoteter, ertepuré, remulade og sitron.