To år etter at Fiskher kom på markedet, gjør suksessappen det igjen og lanserer et helt nytt verktøy for fritidsfiskere. Nå kommer undervannskartene som viser dybder og grunner i mer enn 15.000 vann og innsjøer.

– Et vanvittig bra verktøy, både for amatører og erfarne fiskere, mener sportsfiskekonsulent Sondre Breian i Norges Jeger og Fiskerforbund.

Da Fiskher ble lansert sommeren 2020, var interessen så stor at serverne hos Norkart knelte. «Alle» skulle laste ned det som ble omtalt som den mest komplette fiskeappen noensinne, og som raskt havnet på topplistene hos både AppStore og Google Play. Etter to år har den norskutviklede appen mer enn 400.000 brukere, og er lansert i Danmark, Sverige og nå sist i Tyskland.

– Sniktitt på fremtiden

Fiskeeventyret begynte med nærmere 50.000 gode fiskeområder i sjøen, men utvidet i fjor med en søkbar oversikt over like mange fiskevann, innsjøer og elver. Den gang basert på det som var å oppdrive av registreringer av ferskvannsfisk, blant annet hentet fra Artsdatabanken. Nå tar Fiskher et stort steg videre, og lanserer helt nye, egenutviklede undervannskart som gir vesentlig bedre grunnlag for å si noe om hva du kan fiske hvor, også i innlandet.

– Ved hjelp av de nyeste satellittbildene kan vi «se» så langt ned som lyset rekker, mye, mye lenger enn øyet kan oppfatte. Ved å bruke såkalt remote sensing, bearbeider vi bildene, og kan lage kart som viser hvor det er dypt og hvor det er grunt i mer enn 15.000 vann. Nå har vi kommet så langt at vi slipper en betaversjon av verktøyet, som gir premiumbrukerne våre en sniktitt på fremtiden. Dette er en tjeneste vi utvikler kontinuerlig, og som er eksklusiv for Fiskher, sier daglig leder Trond Are Gjone.

– Viser fiskemagnetene

– Mens vi tidligere fisket nærmest i blinde i vann og innsjøer, har vi nå plutselig tilgang på kart som viser oss akkurat hvor det er grunt og hvor det er dypt. For alle som vet at grunner virker som magneter på fisk, er det ingen tvil om at dette er et banebrytende arbeid. Ved hjelp av disse kartene har vi nå begynt å tegne inn gode fiskeområder i mange av de mest interessante vannene, et arbeid som fortsetter for fullt i tiden som kommer. Neste steg blir å kombinere satelitt-teknologien med EMODnets dybdekart, slik at vi kan kartlegge sjøbunnen også der hvor havet er på sitt aller dypeste, forteller Gjone.

– Dette er så bra! Her får vi et verktøy som kommer til å gjøre en stor forskjell, både for amatører og svært erfarne fiskere, mener sportsfiskekonsulent i Norges Jeger og Fiskeforbund, Sondre Breian.

Selv bruker han dybdekart så ofte han kan når han fisker. Den store utfordringen har imidlertid vært å finne den typen informasjon om innlandsvann.

– Et kart som det Fiskher holder på å utvikle, som viser strukturene under vann, er akkurat det jeg trenger. Hvordan landskapet ser ut på bunnen, hvor det er høyder og hvor det er dyp; den informasjonen finnes i svært liten grad for norske vann og innsjøer i dag, sier Breian.

– Motvirker overfiske

– Er det noe som har preget fritidsfisket i Norge, er det nettopp mangel på informasjon. Jeg vet ikke hvor mye tid jeg har brukt på å lete etter god informasjon om hva som finnes i ulike vann, egentlig uten å bli noe klokere. Først da jeg omsider ble kjent med Artsdatabanken, begynte jeg å ane konturene av hva som fantes hvor. Men det er et verktøy de færreste kjenner, og bruker, og som man dessuten må være en erfaren fisker for å ha utbytte av. Det er ingen tvil om at Fiskher har gjort en stor og viktig jobb for sportsfisket i Norge, med å tilgjengeliggjøre både denne informasjonen og enorme mengder erfaringsbasert kompetanse. I appen er de gode og nyttige funksjonene samlet, og mange av dem finner vi ikke andre steder, sier han.

Breian er ikke bekymret for at Fiskher skal avsløre de beste fiskeplassene hans. Snarere tvert imot.

– Jeg har selv vært med på å kvalitetssikre fiskeområder i mine hjemtrakter, og er helt overbevist om at jo mer informasjon vi deler, jo bedre. Hvis «alle» vet om den samme gode gjeddeplassen, risikerer vi selvfølgelig overfiske og at bestanden går ned. Når det er mange gode plasser å velge mellom, kan vi unngå det problemet. Det ser jeg bare fordeler med, sier Sondre Breian.

Les også: Slik virker de nye kartene